HAKEMISTO
Sairastumiseen tarttuviin tauteihin vaikuttavat mikrobien lukumäärä tartunnassa, niiden lisääntyminen kohteessa ja henkilön vastustuskyky. Viruksia mahtuu neulan kärkeen 100 miljoonaa. Emme voi täysin välttää mikrobeja, niistä osa on hyödyllisiä suojaavia, osa aiheuttaa taudin vasta sitten, kun ne pääsevät lisääntymään elimistössä, kun vastustuskyky on huono. Jos sairastut helposti ja usein tartuntatauteihin, vastustuskykysi ei ole paras mahdollinen.
![]() |
Karpalossa |
Sairastumiseen tarttuviin tauteihin vaikuttavat mikrobien lukumäärä tartunnassa, niiden lisääntyminen kohteessa ja henkilön vastustuskyky. Viruksia mahtuu neulan kärkeen 100 miljoonaa. Emme voi täysin välttää mikrobeja, niistä osa on hyödyllisiä suojaavia, osa aiheuttaa taudin vasta sitten, kun ne pääsevät lisääntymään elimistössä, kun vastustuskyky on huono. Jos sairastut helposti ja usein tartuntatauteihin, vastustuskykysi ei ole paras mahdollinen.
Vastustuskykyyn
vaikuttavat terveydentila, elämäntilanteen
stressaavuus, ravitsemus ja liikunta. Liikunta
kohentaa yleiskuntoa ja hyväkuntoisella on yleensä myös hyvä
vastustuskyky.
Kevyen tai kohtuullisen
rasittavan liikunnan harrastaminen tehostaa vastustuskykyä ja suojaa
ylähengitystieinfektioilta. Positiivista on, että parhaiten
flunssaa näyttäisi vastustavan säännöllisesti liikkuva
kuntoilija, joka ei tavoittele erityisiä kuntohuippuja. Rankan,
paljon energiaa kuluttavan liikuntasuorituksen jälkeisinä tunteina
ja päivinä elimistö on tavallista herkempi infektioille. Kovassa
rasituksessa stressihormonien tuotanto kasvaa, mikä saattaa
vaikuttaa kielteisesti immuunipuolustuksessa tärkeiden valkosolujen
ja vasta-aineiden määrään ja aktiivisuuteen. Flunssa iskee usein
rankan työ- tai tenttirupeaman seurauksena. Kun stressaava
elämäntilanne helpottaa ja itselleen antaa luvan olla väsynyt,
vastustuskyky ikään kuin avaa ikkunan infektioille. Vastustuskyvyn
kannalta on erityisen tärkeää huolehtia palautumisesta
nukkumalla ja lepäämällä riittävästi
sekä syömällä terveellisesti. Jos
liikuntasuoritus ajoittuu kylmään vuodenaikaan, flunssariski kasvaa
harppauksella. Syys- ja talviaikaan viruksia on eniten liikkeellä ja
kovan ponnistuksen jälkeen niille on tavallista herkempi. Kylmä ei
sinänsä aiheuta flunssaa – vaan virus – mutta kylmyys antaa
viruksille paremmat olosuhteet lisääntyä. Ahkera liikunnan
harrastaminen ja liian vähäinen energiansaanti on vastustuskykyä
koetteleva yhdistelmä.
Syö puoli kiloa
päivässä kasviksia, monipuolisesti
vilja- ja maitotuotteita, lihaa, kalaa ja hyvälaatuisia rasvoja.
Ruokavaliossa parhaita vastustuskyvyn vahvistajia ovat kasvikset,
hedelmät ja marjat, joiden sisältämät antioksidantit suojaavat
elimistöä ympäristön haittavaikutuksilta. Antioksidantteja ovat
esimerkiksi C- ja E-vitamiini, seleeni ja karotenoidit eli
A-vitamiinin esiasteet. Mitä värikkäämmän annoksen kasviksia
nauttii, sitä enemmän saa vitamiineja ja antioksidantteja. Hyvä
käsi- ja muu hygienia auttaa suojautumaan
tartunnalta.
Sairastuessa olisi pyrittävä eristäytymään muista ja yskiminen
pitäisi tapahtua kertakäyttönenäliinaan.
Käsien pesu saippualla on
parasta, desinfioiva käsihuuhde voi tuhota käsiä suojaavaa
mikrobistoa.
Maitohappobakteerivalmisteet,
probiootit, auttavat vatsaa sopeutumaan totutusta poikkeavaan
ruokavalioon ja ne parantavat vastustuskykyä muitakin kuin
vatsaviruksia vastaan.
Mikroravinteiden teho mm. influenssaa vastaan
On olemassa vaihtoehtoja
myrkyllisille viruslääkkeille. Useat ravinteet vahvistavat ja
tehostavat immuunijärjestelmään ja estävät virusten
lisääntymistä ja leviämistä.
Välttämättömiä
ravinteita optimisti toimivalle soluvälitteiselle immuniteetille
(leukosyytit, makrofagit/monosyytit, T-solut ja kateenkorva) ovat
vitamiinit C, A, D, E, B6, B12, foolihappo, rauta, sinkki, kupari ja
jodi ja vasta-ainetuotannolle ovat vitamiinit A, D, B1, B2, B3, B6,
B5, biotiini, foolihappo, sinkki ja kupari. On tieteellisesti
todistettu että C-vitamiini, aminohapot (lysiini, proliini,
arginiini), N-asetyyylikysteiini ja EGCG (uute vihreästä teestä)
voivat estää virusten lisääntymistä ja leviämistä kudoksissa.
Influenssavirusta voidaan
pitää kurissa useissa ravinteiden aineenvaihdunnan vaiheissa:
- Suoraan vaikuttamalla virusten aineenvaihduntaan ja siten rajoittamalla niiden lisääntymiskykyä ja solujen infektointia ja epäsuorasti häiritsemällä virusten solusta soluun leviämistä kudoksissa.
- Luonnossa olevilla aineilla on viruksia vastustava kyky, kuten mikroravinteilla ja niiden yhteistoiminnalla, ilman toksisia vaikutuksia isäntäsoluihin.
- Mikroravinteiden seosten synergiaa tutkitaan sika(H1N1)-virusinfektion hallinnassa. Siinä arvioidaan C-vitamiinin, vihreän teen, tiettyjen aminohappojen, seleenin ja muiden ravinteiden vaikutusta ”human influenza A” (H1N1) -virukseen suhteessa virusentsyymi-neuraminidaasiin, jota tarvitaan tarttuvuuteen sekä viruksen tumaproteiiniin (NP), joka on viruksen lisääntymisen indikaattori. Virusten hyökkäyksen biologiseen vasteen muodostumiseen vaikuttavat sidekudoksia sulattavien entsyymien (metalloproteinaasien) eritys ja virusten tunkeutuminen soluvälitilaan, mitkä osoittavat virusten leviämistä.
Mausteita ja yrttejä, joilla on antimikrobisia vaikutuksia
Mausteita ja yrttejä on
käytetty tuhansia vuosia antamaan makua ja aromia ruoille sekä
ruokien säilymiseen. Tieteelliset tutkimukset ovat dokumentoineet
joidenkin mausteiden ja yrttien antimikrobiset ominaisuudet ja
vaikuttavat ainesosat.
Mausteiden
ja yrttien antimikrobinen vaikutus
|
|
Mauste
/ yrtti
|
Estävä
vaikutus
|
Kaneli,
valkosipulin kynnet, sinappi
|
Vahva
|
Maustepippuri,
laakerinlehti, kumina, korianteri, roomankumina, oregano,
rosmariini, salvia, timjami eli ajuruoho
|
Keskivahva
|
Mustapippuri,
maustepaprika, inkivääri
|
Heikko
|
Tutkimukset vahvistavat
että sekä gram-positiiviset että gram-negatiiviset ruokasyntyiset
bakteerit, hiivat, homeet voidaan estää valkosipulilla, sipuleilla,
kanelilla, timjamilla, salvialla ja muilla mausteilla. Näiden
mausteiden ja yrttien vaikutus on nähtävissä mm. pikkelseissä,
leipä-, riisi- ja lihatuotteissa. Rasva-, valkuaisaine-, vesi- ja
suolapitoisuus ruoissa vaikuttaa mikrobien vastustuskykyyn. Täten
mausteita pitää olla ruoissa enemmän kuin mikrobien
kasvatusaineissa, että mikrobien kasvu estyy .
Mausteiden
mikrobikontaminaatio
Clostridium perfringens
ja Bacillus cereus
-itiöitä on tavattu mausteissa ja yrteissä. Vähemmän
mausteissa, joilla on
korkea antimikrobinen teho kuten salviassa, valkosipulissa ja
oreganossa. Kuitenkin kaikki mausteet tulee olla puhdistettu ja
steriloitu tuottajan/pakkaajan toimesta etyleenioksidilla,
säteilyttämällä tai muilla hyväksytyillä menetelmillä.
Tärkeissä öljyissä,
jotka on uutettu mausteista ja yrteistä on yleisesti tunnistettu
sisältävän antimikrobisia yhdisteitä.
Mausteiden ja
yrttien antimikrobiset yhdisteet
|
||
Mauste/Yrtti | Keskiarvo, tärkeiden öljyjen pitoisuus % | Antimikrobinen yhdiste |
Valkosipuli | 0.3 - 0.5 | Allisiini |
Sinappi | 0.5 - 1.0 | Allyyli-isotiosyanaatti |
Kaneli | 0.5 - 2.0 | Kanelialdehydi, Eugenoli |
Mausteneilikka | 16 - 18 | Eugenoli |
Salvia | 0.7 - 2.0 | Tymoli, Eugenoli |
Oregano | 0.8 - 0.9 | Tymoli, Karyakroli |
Suomennos, muokkaus ja
tiivistely: Veikko Pyhtilä, Lahti, Finland, 2011
Lähteitä:
Liikuntaravitsemus, T. Vasankari ja K. Uusi-Rasi, VK-Kustannus Oy,
2006.
Useat ulkomaiset lähteet.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete