Feb 22, 2017

Fytokemikaaleja (kasvisravinteita) ruoissa ja niiden merkityksiä

Sieniä metsästä
Mustikoita metsästä

Fytokemikaaleja ruoista

HAKEMISTO

VIHJE: Voit analysoida, mallintaa, suunnitella ja optimoida ravitsemuksesi harrastuksena 10 vuoden aikana kehittämälläni ohjelmalla.  Voit mennä NutrOpt3-ohjelman esittelysivuille: https://www.ongelmienratkaisu.fi/fin/ravitsemuksen-optimointi/.



Copyright Veikko J. Pyhtilä, Finalnd, 2017

Monimutkaisia kemikaaleja, joita on kasveissa. Fytokemikaalit, joissa on runsaasti antioksidantteja ovat usein kirkkaanvärisiä: Antioksidantit suojelevat soluja vaurioitumasta erittäin reaktiokykyisiltä vapailta radikaaleilta. Kasvit suojelevat itseään viruksia, bakteereita ja sieniä vastaan fytokemikaalien avulla. Fytokemikaalit vahvistavat meidän immuunijärjestelmäämme, verisuonistoamme, taistelevat kasvaimia vastaan, alentavat riskiä moniin pitkäaikaissairauksiin.
Ruoissa tunnetaan jo yli 900 fytokemikaalia ja yhdessä hedelmässä tai vihanneksessa voi olla 100 erilaista fytokemikaalia.
Monilla fytokemikaaleilla on antikarsinogeeninen (syöpiä vastustava) vaikutus:
1. Ne hidastavat syöpäsolujen monistumista (jakaantumista) häiritsemällä solusykliä.
2. Ne indusoivat solukuoleman (solun itsemurhan)
3. Ne hillitsevät entsyymejä, jotka muuttavat harmittomat aineet syöpiä aiheuttaviksi
4. Ne indusoivat entsyymejä, jotka voivat liittyä syöpää aiheuttaviin molekyyleihin, mikä helpottaa karsinogeenien nopeaa poistumista elimistöstä.
Fytokemikaaleja ei luokitella vitamiineihin virallisilla suositussaantiarvoilla, mutta ne voivat vaikuttaa suuresti terveyteen ja hyvinvointiin. Olemme tottuneet että ruoassamme on fytokemikaaleja. Esimerkiksi silmän makula (tarkan näön alue verkkokalvossa) on sovittunut keräämään keltaisia karotenoideja luteiinia ja tseaksantiinia  suojautuakseen haitalliselta siniseltä valolta. Vaikka tässä luettelossa painotus on fytokemikaalien myönteisillä vaikutuksilla, monet fytokemikaalit voivat olla myrkyllisiä ja haitallisia. Kasveja, joissa fytokemikaalit ovat haitallisimpia ei pidetä ruokana. Oksaalihappo on otettu mukaan luetteloon, koska se on melko haitallinen ja sitä on kasviruoissa.

VIHJE: Voit etsiä hakusanoilla, kun valitset esim. Firefox-selaimen valikosta Muokkaa ja sitten Etsi  (tai Ctrl+F), jolloin saat hakutoiminnon sivun alareunaan.

1.  TERPENOIDIT  = ISOPRENOIDIT

KAROTENOIDIT
Porkkana, appelsiini, tomaatti,
bataatti, kaali, pinaatti, kurpitsa
Yli 600 karoteenia.
Vihannesten kuumentaminen, pilkkominen tai murskaus vapauttaa karoteenia erityisesti beetta-karoteenia ja lykopeenia. Ovat melkein veteen liukenemattomia ja imeytyvät parhaiten öljyjen kera. LDL-kolesteroli- partikkelit kuljettavat karotenoideja veressä. Kudokset joissa on eniten LDL-reseptoreja ottavat vastaan eniten karotenoideja.
Oranssi: Alfa-, Beetta-karoteenit

Voivat muuttua A-vitamiiniksi elimistössä.
Yliannostusta ei voi muodostua, koska muuntumis- ja imeytymisnopeudet ovat hitaita.
Suojelevat maksa- ja keuhkosyöpää vastaan
Alfakaroteeni

10 kertaa tehokkaampi karsinogeeneja vastaan kuin beettakaroteeni.
Edistää immunogeenisten sytokiinien IL-1 ja TNF-alfa vapautusta.
Beettakaroteeni

Alentunut keuhkosyöpäriski, niillä joilla veressä paljon beettakaroteenia. Mutta tupakoijilla ravintolisinä otettuna lisää keuhkosyöpäriskiä.
Heikko antioksidantti, mutta vahva yksittäistä happiatomia vastaan.
Voi tehostaa NK:n (luonnollisen tappajan) aktiivisuutta immuunisoluissa.
Voi stimuloida DNA:n korjausentsyymejä.
Antaa sarveiskalvolle paremman suojan UV-valolle kuin lykopeeni.
Oranssi: Gamma-karoteeni


Punainen: Lykopeeni
Tomaatti, vesimeloni,
greippi,
guava,
papaija
Vahva antioksidantti, joka vähentää DNA- ja proteiinivaurioita. Antaa paremman suojan iholle ultraviolettisäteilyä vastaan kuin beetta-karoteeni.
Melkein puolet veren karotenoideista ovat lykopeenia.
Kerääntyy ihoon, kiveksiin, lisämunuaiseen ja eturauhaseen, missä se suojelee syövältä.
Voi alentaa LDL-kolesterolitasoja  (”huonoa kolesterolia”).
Estää insuliinin kaltaisen kasvutekijän (IGF-1) stimuloimasta kasvaimien kasvua.
Tomaatti: Suoja johtuu ravinteiden yhteisvaikutuksesta (synergiasta) ei vain lykopeenista
Keltainen: Luteiini
Lehtikaali, pinaatti, vesikrassi,
persilja
maissi, avokaado,
munankeltuainen
Silmän verkkokalvossa, makulassa (tarkan näön alueella). Imee vahingoittavaa sinistä valoa.
Suojelee makuladegeneraatiolta ja kaihilta.
Voi suojella paksusyövältä.
Keltainen: Tseaksantiini

Silmän verkkokalvossa, makulassa (tarkan näön alueella). Imee vahingoittavaa sinistä valoa.
Suojelee makuladegeneraatiolta ja kaihilta.

Astaksantiini
Lohi, katkarapu, rapu
10 kertaa vahvempi antioksidantti kuin muut karotenoidit
Tehostaa T-solun tuotantoa ja sytokiinien vapautusta immuunijärjestelmässä.
EI-KAROTENOIDI- TERPENOIDIT


Perillyylialkoholi
Kirsikka, minttu
Syöpää vastaan, hidastaa solun jakautumista ja lisää solukuolemaa
Saponiinit
Palkokasvit
Vähentää kolesterolia
Tehokas paksusuolen syöpää vastaan.
Terpenoli
Porkkana
Antaa  porkkanalle aromin
Pidättää solusyklin syöpäsoluissa.
Terpeenilimonoidit
Appelsiinin kuoressa
45 kertaa syöpää vastaan kuin hesperetiini.
Tekee karsinogeeneja myrkyttömiksi ja edistää syöpäsolujen kuolemaa.

2. POLYFENOLIT

Flavonoidit: Rutiini, hesperidiini ja naringiini
Sitrus-hedelmät
Basilika

Antioksidantteja ja tulehduksia vastaan.
Antosyaniinit
Kirsikka, mansikka,
mustikka,
karhunvatukka,
musta vadelma,
vihreä tee
Tulehduksia vastaan. Tuhoutuvat helposti keitettäessä.
Suojaavat endoteliaalisoluja (sisäketto) hapettumisvaurioilta.
Katekiinit
Tumma suklaa
Viinirypäleet
Tee varsinkin vihreä
Karpalo
Lisää aineenvaihdunnan määrää, polttaa rasvaa samalla kun lisää vapaita radikaaleja
Voi pysäyttää syövän alustumisen tai kehityksen
Voi vahvistaa hiussuonia.
Voi suojella DNA-vauriolta, sen vuoksi hyödyllinen potilailla, joilla on lääke- tai säteilyhoitoa.
EGCG-katekiini karpalossa hillitsee valkuaisaineen nitraatiota.
Katekiinit polymerisoituvat tanniineiksi tummassa teessä. Tanniinit kudoksia supistavia.
Teen juonti on yhteydessä alentuneeseen munasarja-, eturauhas-, vatsa-, paksusuoli- ja suusyöpien riskiin.
Isoflavonoidit: Genisteiini, glysiteiini ja daidtseiini
Soijapapu
Palkokasvit
Granaatinomenan siemenet
Persilja
Vilja
Hillitsee tyrosiinikinaaseja kasvaimien kehittymisessä
Kohottaa HDL-kolesterolia (hyvä kolesteroli)
Alentaa LDL-kolesterolia (paha kolesteroli)
Mahdollinen antioksidantti superoksidia ja vetyperoksidia vastaan.
Estrogeenin kaltaisia ominaisuuksia, fytoestrogeenja.
Voivat vähentää vaihdevuosioireita
Estävät osteoporoosia vaihdevuosien jälkeisellä naisella.
Genisteiini voi ehkäistä rintasyöpää mutta edesauttaa olemassa olevaa rintasyöpää.
Näyttää hillitsevän eturauhassyöpää 30%
Kokonainen soijaruoka eikä eristetyt isoflavonoidit ovat sydäntä suojelevia.
Hesperetiini
Sitrus-hedelmät
Antioksidantti joka uudelleen generoi C-vitamiinin
Hidastaa syöpäsolujen lisääntymistä
Hidastaa virusten replikaatiota (polio, herpes, flunssa)
Naringiini
Greippi
Alentaa LDL-kolesterolia (paha kolesteroli) mutta ei HDL-kolestrolia.
Voi häiritä ruoansulatusentsyymejä lisäten suusta annettavien lääkkeiden imeytymistä.
Lisää alkoholin ja lipidien aineenvaihduntaa maksassa samalla lisäten maksan antioksidanttiaktiivisuutta.
Suojelee alkoholin aiheuttamilta vatsahaavoilta.
Suojelee säteilyn aiheuttamilta DNA-vauriolilta.
Solukuolemia vastaan olevia ominaisuuksia.

Rutiini
Parsa, tattari, sitrushedelmät
rypäleet, rusinat
Vahvistaa hiussuonien seinämiä
Kversetiini
Punasipuli,
tattari, punaiset rypäleet, vihreä tee
omenankuori
Vahva antioksidantti, vähentää LDL oksidaatiota
Verisuonia laajentava ja verta ohentava
Voi tappaa viruksia kuten herpes
Antihistamiininen, voi helpottaa allergiaoireita
Hillitsee epinefriinin, jonka lisääntynyt määrä lisää rasvan palamista ja energian kulutusta (lämmönkehitystä), hajotusta.
Lämpösokkiproteiinin hillitseminen voi edistää syöpä- ja muiden solujen kuolemia.

Silymariini
Latva-artisokka
Maarianohdake (maito-ohdake)
Suojelee ihosyövältä
Vahva antioksidantti ja antikarsinogeeninen ja tulehdusvastainen.
Verisuonien kovettumia vastaan.
Auttaa rasvan sulatuksessa.
Tangeretiini
Mandariini
36 kertaa vahvempi kuin hesperetiini pysäyttämään syöpäsolujen lisääntymistä
Tanniinit
Karpalo, granaatinomena
Musta tee
Rypäleet
Yhdessä C-vitamiinin kanssa auttavat kollageenin muodostuksessa ja vahvistamisessa
Tanniinien ja antosyanidien yhdistelmä voi hajottaa hapettunutta kolesterolia verenkierrossa ja verisuonikovettumaplakissa.
FENOLIHAPOT
Viinirypäleet
Estävät bakteerien tarttumista, jotenka vähentävät hammasmätää ja virtsatieinfektioita.
Vähentävät LDL-kolesterolin hapettumista.
Vähentävät syöpää edistävien nitrosamiineiden muodostumista nitraateista ja nitriiteistä.
Ellagihappo
Mansikka, vadelma
Vähentää ruokatorven ja paksusuolen syöpiä
Klorogeenihappo
Mustikka, tomaatti, paprika
Viinirypäleet
Kahvi
Vähentää polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen mutageenisuutta kahvihappomuodossa.
Päämyötävaikuttaja kahvin antioksidantti-aktiivisuuteen.
Kahvihappo voi uudelleen generoida E-vitamiinin.
Voi olla pro-oksidantti LDL-hapetuksen leviämisessä
Kahvin paahtaminen lisää antioksidanttiaktiivisuutta.
Parakumaarihappo
Paprika
Antioksidantti paksusuolen limakalvolle
Fyytihappo
Palkokasvit
Kokojyvävilja
Vehnänleseet
Pellavansiemenet
Sitoutuu kivennäisaineisiin erityisesti kalsiumiin ja rautaan, joka (kelaatio) voi vähentää vapaita radikaaleja. Voi vähentää kalsiumin imeytymistä suolistosta. Vähentää tärkkelyksen sulamista alentaen veren glukoosia. Raudan sitova vaikutus hidastaa syövän kasvua ja vähentää sydänverisuonisairauksia, koska syöpäsolut tarvitsevat rautaa kasvuun.

Ferulihappo
Tumma riisi,
kokojyvävehnä, kaura, omena, latva-artisokka,
appelsiini, maapähkinä, ananas
Antioksidantti, syöpää vastustava, kasvaimia estävä aktiivisuus rinta- ja maksasyövissä
Vanilliini
Vaniljapapu
Antimutageeninen ja antioksidantti
Hillitsee syöpien muodostumista
Hillitsee tulehduksia
Hillitsee kaksijuosteisen DNA:n katkeamista
Kanelihappo
Kaneli

Antaa kanelille tuoksun ja aromin.
Antibkateerinen, antifungaalinen ja antiparasiittinen
Vetykanelihappo
Mustikka
Karhunvatukka
Viinirypäleet
Yläjoukko, johon kuuluvat parakumaari-, kahvi- ja ferulihappo
Kurkumin
Curry-mauste
Tumeric-mauste
Tulehdusvastainen ja vahva antioksidantti
Tehokkaampi verihyytymiä hillitsemään kuin aspiriini, ilman mahahaavan riskiä ja mahan ärsytystä, jota aspiriini aiheuttaa.
Voi estää paksusuolen syöpää.
Estää amyloidi-beettan kerääntymistä, mikä voi estää Alzheimerin sairautta.
Hillitsee tulehduksia ja syöpää edistäviä geenejä
Resveratroli
Punaisen rypäleen kuoret
Tee, marjat, maapähkinät
Tulehduksia hillitsevä
Estää verisolujen takertumista verisuonien seinämiin.
Todettu vähentävän iho- ja rintasyövän riskiä hiirillä
Hillitsee tulehduksia ja syöpää edistäviä geenejä
Todettu pidentävän elinikää hiivoilla ja hedelmäkärpäsillä
Lignaanit
Pellavansiemen
Hoitaa solumyrkkynä sukupuolisia syyliä
Kasviestrogeeneja
Voi vähentää naisilla syövän riskiä

3. GLUKOSINOLAATIT

Fenetyyli-isotiosyanaatit
Vesikarassi
Hillitsee polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen edistämää kasvaimien muodostamista.
Erityisen hyvä tupakan savun nitroamiineja vastaan
(typpioksidi ja nikotiini muodostavat nitrosonikotiinia, joka on pääkarsinogeeni tupakan savussa)
Sulforafaani
Parsakaali
Pidättää syöpäsolujen solusyklin ja aiheuttaa solukuoleman
Indolit
Parsakaali
Hillitsee ihmisen papilloomavirusta, joka  voi aiheuttaa kohtusyöpää.
Hillitsee rinta- ja eturauhassyöpiä
4. TIOSULFONAATIT

 

Allisiini
Valkosipuli, sipulit
Myrkyllinen hyönteisille ja mikro-organismeille.
Suojelee vatsahaavalta hilliten helikobakteeria.
Allisiini ei vakaa kun eristetään valkosipulista.
Allisiini hillitsee nisäsolujen, kohdun limakalvon ja paksusuolen solujen lisääntymistä.
Valkosipuli voi alentaa verenpainetta ja indusoida  typpioksidin (nitro-lääkkeissä) synteesiä.
Valkosipuli hillitsee verihiutaleiden kasaantumista.
Sipulien keittämien hävittää allinaasi-entsyymin, mikä estää hyödyllisten rikkiyhdisteiden muodostumista.

5. FYTOSTEROLIT

Beetta-sitosteroli
Maapähkinävoi
Cashew-pähkinä
Manteli
Herneet
Munuaispapu
Avokado
Kasveilla vastine kolesterolille.
Vähentää maksan kolesterolin tuotantoa ja tukkii kolesterolin imeytymisen.
Hidastaa syöpäsolun kasvua, koska kolesterolia tarvitaan solukalvoihin.
Hillitsee epiteelisolujen jakautumista, mikä voi vähentää ateroskleroosia.

6. ANTRAKINONIT

Senna
Palkokasvien kuivatut lehdet
Ulostuttava
Lisää suolen liikkeitä, peristaltiikkaa
Iljettävä maku
Haittaa, jos peräpukamia tai tulehdusta
Barbaloin
Aloe vera
Ulostuttava
Kohdun stimulantti, keskenmenoa aiheuttava?
Hoitaa ihohaavoja ja märkäpesäkkeitä
Loismatoja vastaan
Voi aiheuttaa mahatulehduksen, ripulin ja munuaistulehduksen
Hyperisiini
Kuisma
Kipulääke, hoitaa hermosärkyä
Kansanparannuskeino masennukseen, levottomuuteen, unettomuuteen.
Voi joskus hoitaa märkäpesäkkeitä ja suolistotulehdusta.
Joskus aiheuttaa ihottumaa kun altistuu UV-valolle
7. KAPSAIKIINI

 

Chili-pippuri
Stimuloi neuronit palamisen ja hiertymisen tunteeseen
Edistää solukuolemaa haimasyövässä, ei vaikutusta normaaleihin haimasoluihin
Voi helpottaa lääkkeiden aiheuttamaa hermotautia.
Hillitsee tulehduksia ja syöpää edistäviä geenejä
8. PIPERIINI

 

Mustapippuri
Kehittää lämpöä
Edistää ruokien imeytymistä
9. KLOROFYLLI

 

Kasveissa väriaine
Hengityksen raikastaja
Anti-inflammatorisia, antioksidantti- ja haavoja parantavia ominaisuuksia.
Muodostaa lujia molekyylikomplekseja joidenkin karsinogeenien kanssa (alfatoksiini-B1, hiilivedyt mm. tupakan savussa, heterosykliset amiinit keitetyssä lihassa) estäen niiden toimintaa
10. BETAIINI

 

Punajuuri
Pystyy poistamaan aterokleroottista proteiinia homokysteiinia ruumiista.
11. PEKTIINI

 

Omenan liukoinen kuitu
Sitoutuu sokereihin vapauttaen niitä hitaasti ja pitää näin veren sokeritasot vakaana
12. OKSAALIHAPPO

 

Raparperi
Raaka pinaatti, punajuuri, kaakao, pähkinät, persilja, tee
Luumu (kuivattu)
Sitoutuu kalsiumiin vähentäen sen saatavuutta.
Erittyy virtsaan kalsiumin kanssa tai muodostaa munuaiskiviä