Sieniä metsästä |
Mustikoita metsästä |
Fytokemikaaleja ruoista |
HAKEMISTO
Copyright Veikko J. Pyhtilä, Finalnd, 2017
Monimutkaisia kemikaaleja,
joita on kasveissa. Fytokemikaalit, joissa on runsaasti antioksidantteja ovat
usein kirkkaanvärisiä: Antioksidantit suojelevat soluja vaurioitumasta
erittäin reaktiokykyisiltä vapailta radikaaleilta. Kasvit suojelevat itseään
viruksia, bakteereita ja sieniä vastaan fytokemikaalien avulla.
Fytokemikaalit vahvistavat meidän immuunijärjestelmäämme, verisuonistoamme,
taistelevat kasvaimia vastaan, alentavat riskiä moniin
pitkäaikaissairauksiin.
Ruoissa tunnetaan jo yli
900 fytokemikaalia ja yhdessä hedelmässä tai vihanneksessa voi olla 100
erilaista fytokemikaalia.
Monilla fytokemikaaleilla
on antikarsinogeeninen (syöpiä vastustava) vaikutus:
1. Ne hidastavat
syöpäsolujen monistumista (jakaantumista) häiritsemällä solusykliä.
2. Ne indusoivat
solukuoleman (solun itsemurhan)
3. Ne hillitsevät
entsyymejä, jotka muuttavat harmittomat aineet syöpiä aiheuttaviksi
4. Ne indusoivat
entsyymejä, jotka voivat liittyä syöpää aiheuttaviin molekyyleihin, mikä
helpottaa karsinogeenien nopeaa poistumista elimistöstä.
Fytokemikaaleja ei
luokitella vitamiineihin virallisilla suositussaantiarvoilla, mutta ne voivat
vaikuttaa suuresti terveyteen ja hyvinvointiin. Olemme tottuneet että
ruoassamme on fytokemikaaleja. Esimerkiksi silmän makula (tarkan näön alue
verkkokalvossa) on sovittunut keräämään keltaisia karotenoideja luteiinia ja
tseaksantiinia suojautuakseen
haitalliselta siniseltä valolta. Vaikka tässä luettelossa painotus on
fytokemikaalien myönteisillä vaikutuksilla, monet fytokemikaalit voivat olla
myrkyllisiä ja haitallisia. Kasveja, joissa fytokemikaalit ovat
haitallisimpia ei pidetä ruokana. Oksaalihappo on otettu mukaan luetteloon,
koska se on melko haitallinen ja sitä on kasviruoissa.
VIHJE: Voit etsiä hakusanoilla, kun valitset esim. Firefox-selaimen valikosta Muokkaa ja sitten Etsi (tai Ctrl+F), jolloin saat hakutoiminnon sivun alareunaan. |
||
1. TERPENOIDIT = ISOPRENOIDIT |
||
KAROTENOIDIT
|
Porkkana, appelsiini,
tomaatti,
bataatti, kaali, pinaatti,
kurpitsa
|
Yli 600 karoteenia.
Vihannesten kuumentaminen,
pilkkominen tai murskaus vapauttaa karoteenia erityisesti beetta-karoteenia
ja lykopeenia. Ovat melkein veteen liukenemattomia ja imeytyvät parhaiten
öljyjen kera. LDL-kolesteroli- partikkelit kuljettavat karotenoideja veressä.
Kudokset joissa on eniten LDL-reseptoreja ottavat vastaan eniten
karotenoideja.
|
Oranssi: Alfa-,
Beetta-karoteenit
|
Voivat muuttua
A-vitamiiniksi elimistössä.
Yliannostusta ei voi
muodostua, koska muuntumis- ja imeytymisnopeudet ovat hitaita.
Suojelevat maksa- ja
keuhkosyöpää vastaan
|
|
Alfakaroteeni
|
10 kertaa tehokkaampi
karsinogeeneja vastaan kuin beettakaroteeni.
Edistää immunogeenisten
sytokiinien IL-1 ja TNF-alfa vapautusta.
|
|
Beettakaroteeni
|
Alentunut keuhkosyöpäriski,
niillä joilla veressä paljon beettakaroteenia. Mutta tupakoijilla
ravintolisinä otettuna lisää keuhkosyöpäriskiä.
Heikko antioksidantti,
mutta vahva yksittäistä happiatomia vastaan.
Voi tehostaa NK:n
(luonnollisen tappajan) aktiivisuutta immuunisoluissa.
Voi stimuloida DNA:n
korjausentsyymejä.
Antaa sarveiskalvolle
paremman suojan UV-valolle kuin lykopeeni.
|
|
Oranssi: Gamma-karoteeni
|
||
Punainen: Lykopeeni
|
Tomaatti, vesimeloni,
greippi,
guava,
papaija
|
Vahva antioksidantti, joka
vähentää DNA- ja proteiinivaurioita. Antaa paremman suojan iholle
ultraviolettisäteilyä vastaan kuin beetta-karoteeni.
Melkein puolet veren
karotenoideista ovat lykopeenia.
Kerääntyy ihoon,
kiveksiin, lisämunuaiseen ja eturauhaseen, missä se suojelee syövältä.
Voi alentaa
LDL-kolesterolitasoja (”huonoa
kolesterolia”).
Estää insuliinin kaltaisen
kasvutekijän (IGF-1) stimuloimasta kasvaimien kasvua.
Tomaatti: Suoja johtuu
ravinteiden yhteisvaikutuksesta (synergiasta) ei vain lykopeenista
|
Keltainen: Luteiini
|
Lehtikaali, pinaatti,
vesikrassi,
persilja
maissi, avokaado,
munankeltuainen
|
Silmän verkkokalvossa,
makulassa (tarkan näön alueella). Imee vahingoittavaa sinistä valoa.
Suojelee
makuladegeneraatiolta ja kaihilta.
Voi suojella
paksusyövältä.
|
Keltainen: Tseaksantiini
|
Silmän verkkokalvossa,
makulassa (tarkan näön alueella). Imee vahingoittavaa sinistä valoa.
Suojelee
makuladegeneraatiolta ja kaihilta.
|
|
Astaksantiini
|
Lohi, katkarapu, rapu
|
10 kertaa vahvempi
antioksidantti kuin muut karotenoidit
Tehostaa T-solun tuotantoa
ja sytokiinien vapautusta immuunijärjestelmässä.
|
EI-KAROTENOIDI-
TERPENOIDIT
|
||
Perillyylialkoholi
|
Kirsikka, minttu
|
Syöpää vastaan, hidastaa
solun jakautumista ja lisää solukuolemaa
|
Saponiinit
|
Palkokasvit
|
Vähentää kolesterolia
Tehokas paksusuolen syöpää
vastaan.
|
Terpenoli
|
Porkkana
|
Antaa porkkanalle aromin
Pidättää solusyklin
syöpäsoluissa.
|
Terpeenilimonoidit
|
Appelsiinin kuoressa
|
45 kertaa syöpää vastaan
kuin hesperetiini.
Tekee karsinogeeneja
myrkyttömiksi ja edistää syöpäsolujen kuolemaa.
|
2. POLYFENOLIT |
||
Flavonoidit: Rutiini,
hesperidiini ja naringiini
|
Sitrus-hedelmät
Basilika
|
Antioksidantteja ja
tulehduksia vastaan.
|
Antosyaniinit
|
Kirsikka, mansikka,
mustikka,
karhunvatukka,
musta vadelma,
vihreä tee
|
Tulehduksia vastaan.
Tuhoutuvat helposti keitettäessä.
Suojaavat
endoteliaalisoluja (sisäketto) hapettumisvaurioilta.
|
Katekiinit
|
Tumma suklaa
Viinirypäleet
Tee varsinkin vihreä
Karpalo
|
Lisää aineenvaihdunnan
määrää, polttaa rasvaa samalla kun lisää vapaita radikaaleja
Voi pysäyttää syövän
alustumisen tai kehityksen
Voi vahvistaa hiussuonia.
Voi suojella
DNA-vauriolta, sen vuoksi hyödyllinen potilailla, joilla on lääke- tai
säteilyhoitoa.
EGCG-katekiini karpalossa
hillitsee valkuaisaineen nitraatiota.
Katekiinit
polymerisoituvat tanniineiksi tummassa teessä. Tanniinit kudoksia supistavia.
Teen juonti on yhteydessä
alentuneeseen munasarja-, eturauhas-, vatsa-, paksusuoli- ja suusyöpien
riskiin.
|
Isoflavonoidit:
Genisteiini, glysiteiini ja daidtseiini
|
Soijapapu
Palkokasvit
Granaatinomenan siemenet
Persilja
Vilja
|
Hillitsee
tyrosiinikinaaseja kasvaimien kehittymisessä
Kohottaa HDL-kolesterolia
(hyvä kolesteroli)
Alentaa LDL-kolesterolia
(paha kolesteroli)
Mahdollinen antioksidantti
superoksidia ja vetyperoksidia vastaan.
Estrogeenin kaltaisia
ominaisuuksia, fytoestrogeenja.
Voivat vähentää
vaihdevuosioireita
Estävät osteoporoosia
vaihdevuosien jälkeisellä naisella.
Genisteiini voi ehkäistä
rintasyöpää mutta edesauttaa olemassa olevaa rintasyöpää.
Näyttää hillitsevän
eturauhassyöpää 30%
Kokonainen soijaruoka eikä
eristetyt isoflavonoidit ovat sydäntä suojelevia.
|
Hesperetiini
|
Sitrus-hedelmät
|
Antioksidantti joka
uudelleen generoi C-vitamiinin
Hidastaa syöpäsolujen
lisääntymistä
Hidastaa virusten
replikaatiota (polio, herpes, flunssa)
|
Naringiini
|
Greippi
|
Alentaa LDL-kolesterolia
(paha kolesteroli) mutta ei HDL-kolestrolia.
Voi häiritä
ruoansulatusentsyymejä lisäten suusta annettavien lääkkeiden imeytymistä.
Lisää alkoholin ja
lipidien aineenvaihduntaa maksassa samalla lisäten maksan
antioksidanttiaktiivisuutta.
Suojelee alkoholin
aiheuttamilta vatsahaavoilta.
Suojelee säteilyn
aiheuttamilta DNA-vauriolilta.
Solukuolemia vastaan
olevia ominaisuuksia.
|
Rutiini
|
Parsa, tattari,
sitrushedelmät
rypäleet, rusinat
|
Vahvistaa hiussuonien
seinämiä
|
Kversetiini
|
Punasipuli,
tattari, punaiset
rypäleet, vihreä tee
omenankuori
|
Vahva antioksidantti,
vähentää LDL oksidaatiota
Verisuonia laajentava ja
verta ohentava
Voi tappaa viruksia kuten
herpes
Antihistamiininen, voi
helpottaa allergiaoireita
Hillitsee epinefriinin,
jonka lisääntynyt määrä lisää rasvan palamista ja energian kulutusta
(lämmönkehitystä), hajotusta.
Lämpösokkiproteiinin
hillitseminen voi edistää syöpä- ja muiden solujen kuolemia.
|
Silymariini
|
Latva-artisokka
Maarianohdake
(maito-ohdake)
|
Suojelee ihosyövältä
Vahva antioksidantti ja
antikarsinogeeninen ja tulehdusvastainen.
Verisuonien kovettumia
vastaan.
Auttaa rasvan
sulatuksessa.
|
Tangeretiini
|
Mandariini
|
36 kertaa vahvempi kuin
hesperetiini pysäyttämään syöpäsolujen lisääntymistä
|
Tanniinit
|
Karpalo, granaatinomena
Musta tee
Rypäleet
|
Yhdessä C-vitamiinin
kanssa auttavat kollageenin muodostuksessa ja vahvistamisessa
Tanniinien ja
antosyanidien yhdistelmä voi hajottaa hapettunutta kolesterolia
verenkierrossa ja verisuonikovettumaplakissa.
|
FENOLIHAPOT
|
Viinirypäleet
|
Estävät bakteerien
tarttumista, jotenka vähentävät hammasmätää ja virtsatieinfektioita.
Vähentävät
LDL-kolesterolin hapettumista.
Vähentävät syöpää
edistävien nitrosamiineiden muodostumista nitraateista ja nitriiteistä.
|
Ellagihappo
|
Mansikka, vadelma
|
Vähentää ruokatorven ja
paksusuolen syöpiä
|
Klorogeenihappo
|
Mustikka, tomaatti,
paprika
Viinirypäleet
Kahvi
|
Vähentää polysyklisten
aromaattisten hiilivetyjen mutageenisuutta kahvihappomuodossa.
Päämyötävaikuttaja kahvin
antioksidantti-aktiivisuuteen.
Kahvihappo voi uudelleen
generoida E-vitamiinin.
Voi olla pro-oksidantti
LDL-hapetuksen leviämisessä
Kahvin paahtaminen lisää
antioksidanttiaktiivisuutta.
|
Parakumaarihappo
|
Paprika
|
Antioksidantti paksusuolen
limakalvolle
|
Fyytihappo
|
Palkokasvit
Kokojyvävilja
Vehnänleseet
Pellavansiemenet
|
Sitoutuu
kivennäisaineisiin erityisesti kalsiumiin ja rautaan, joka (kelaatio) voi
vähentää vapaita radikaaleja. Voi vähentää kalsiumin imeytymistä suolistosta.
Vähentää tärkkelyksen sulamista alentaen veren glukoosia. Raudan sitova vaikutus
hidastaa syövän kasvua ja vähentää sydänverisuonisairauksia, koska syöpäsolut
tarvitsevat rautaa kasvuun.
|
Ferulihappo
|
Tumma riisi,
kokojyvävehnä, kaura,
omena, latva-artisokka,
appelsiini, maapähkinä,
ananas
|
Antioksidantti, syöpää
vastustava, kasvaimia estävä aktiivisuus rinta- ja maksasyövissä
|
Vanilliini
|
Vaniljapapu
|
Antimutageeninen ja
antioksidantti
Hillitsee syöpien
muodostumista
Hillitsee tulehduksia
Hillitsee kaksijuosteisen
DNA:n katkeamista
|
Kanelihappo
|
Kaneli
|
Antaa kanelille tuoksun ja
aromin.
Antibkateerinen,
antifungaalinen ja antiparasiittinen
|
Vetykanelihappo
|
Mustikka
Karhunvatukka
Viinirypäleet
|
Yläjoukko, johon kuuluvat
parakumaari-, kahvi- ja ferulihappo
|
Kurkumin
|
Curry-mauste
Tumeric-mauste
|
Tulehdusvastainen ja vahva
antioksidantti
Tehokkaampi verihyytymiä
hillitsemään kuin aspiriini, ilman mahahaavan riskiä ja mahan ärsytystä, jota
aspiriini aiheuttaa.
Voi estää paksusuolen
syöpää.
Estää amyloidi-beettan
kerääntymistä, mikä voi estää Alzheimerin sairautta.
Hillitsee tulehduksia ja
syöpää edistäviä geenejä
|
Resveratroli
|
Punaisen rypäleen kuoret
Tee, marjat, maapähkinät
|
Tulehduksia hillitsevä
Estää verisolujen
takertumista verisuonien seinämiin.
Todettu vähentävän iho- ja
rintasyövän riskiä hiirillä
Hillitsee tulehduksia ja
syöpää edistäviä geenejä
Todettu pidentävän
elinikää hiivoilla ja hedelmäkärpäsillä
|
Lignaanit
|
Pellavansiemen
|
Hoitaa solumyrkkynä
sukupuolisia syyliä
Kasviestrogeeneja
Voi vähentää naisilla
syövän riskiä
|
3. GLUKOSINOLAATIT |
||
Fenetyyli-isotiosyanaatit
|
Vesikarassi
|
Hillitsee polysyklisten
aromaattisten hiilivetyjen edistämää kasvaimien muodostamista.
Erityisen hyvä tupakan
savun nitroamiineja vastaan
(typpioksidi ja nikotiini
muodostavat nitrosonikotiinia, joka on pääkarsinogeeni tupakan savussa)
|
Sulforafaani
|
Parsakaali
|
Pidättää syöpäsolujen
solusyklin ja aiheuttaa solukuoleman
|
Indolit
|
Parsakaali
|
Hillitsee ihmisen
papilloomavirusta, joka voi aiheuttaa
kohtusyöpää.
Hillitsee rinta- ja
eturauhassyöpiä
|
4. TIOSULFONAATIT
|
||
Allisiini
|
Valkosipuli, sipulit
|
Myrkyllinen hyönteisille
ja mikro-organismeille.
Suojelee vatsahaavalta
hilliten helikobakteeria.
Allisiini ei vakaa kun
eristetään valkosipulista.
Allisiini hillitsee
nisäsolujen, kohdun limakalvon ja paksusuolen solujen lisääntymistä.
Valkosipuli voi alentaa
verenpainetta ja indusoida
typpioksidin (nitro-lääkkeissä) synteesiä.
Valkosipuli hillitsee
verihiutaleiden kasaantumista.
Sipulien keittämien
hävittää allinaasi-entsyymin, mikä estää hyödyllisten rikkiyhdisteiden
muodostumista.
|
5. FYTOSTEROLIT |
||
Beetta-sitosteroli
|
Maapähkinävoi
Cashew-pähkinä
Manteli
Herneet
Munuaispapu
Avokado
|
Kasveilla vastine
kolesterolille.
Vähentää maksan
kolesterolin tuotantoa ja tukkii kolesterolin imeytymisen.
Hidastaa syöpäsolun
kasvua, koska kolesterolia tarvitaan solukalvoihin.
Hillitsee epiteelisolujen
jakautumista, mikä voi vähentää ateroskleroosia.
|
6. ANTRAKINONIT |
||
Senna
|
Palkokasvien kuivatut
lehdet
|
Ulostuttava
Lisää suolen liikkeitä,
peristaltiikkaa
Iljettävä maku
Haittaa, jos peräpukamia
tai tulehdusta
|
Barbaloin
|
Aloe vera
|
Ulostuttava
Kohdun stimulantti,
keskenmenoa aiheuttava?
Hoitaa ihohaavoja ja
märkäpesäkkeitä
Loismatoja vastaan
Voi aiheuttaa
mahatulehduksen, ripulin ja munuaistulehduksen
|
Hyperisiini
|
Kuisma
|
Kipulääke, hoitaa
hermosärkyä
Kansanparannuskeino
masennukseen, levottomuuteen, unettomuuteen.
Voi joskus hoitaa
märkäpesäkkeitä ja suolistotulehdusta.
Joskus aiheuttaa ihottumaa
kun altistuu UV-valolle
|
7. KAPSAIKIINI
|
||
Chili-pippuri
|
Stimuloi neuronit
palamisen ja hiertymisen tunteeseen
Edistää solukuolemaa
haimasyövässä, ei vaikutusta normaaleihin haimasoluihin
Voi helpottaa lääkkeiden
aiheuttamaa hermotautia.
Hillitsee tulehduksia ja
syöpää edistäviä geenejä
|
|
8. PIPERIINI
|
||
Mustapippuri
|
Kehittää lämpöä
Edistää ruokien
imeytymistä
|
|
9. KLOROFYLLI
|
||
Kasveissa väriaine
|
Hengityksen raikastaja
Anti-inflammatorisia,
antioksidantti- ja haavoja parantavia ominaisuuksia.
Muodostaa lujia
molekyylikomplekseja joidenkin karsinogeenien kanssa (alfatoksiini-B1,
hiilivedyt mm. tupakan savussa, heterosykliset amiinit keitetyssä lihassa)
estäen niiden toimintaa
|
|
10. BETAIINI
|
||
Punajuuri
|
Pystyy poistamaan
aterokleroottista proteiinia homokysteiinia ruumiista.
|
|
11. PEKTIINI
|
||
Omenan liukoinen kuitu
|
Sitoutuu sokereihin
vapauttaen niitä hitaasti ja pitää näin veren sokeritasot vakaana
|
|
12. OKSAALIHAPPO
|
||
Raparperi
Raaka pinaatti, punajuuri,
kaakao, pähkinät, persilja, tee
Luumu (kuivattu)
|
Sitoutuu kalsiumiin
vähentäen sen saatavuutta.
Erittyy virtsaan kalsiumin
kanssa tai muodostaa munuaiskiviä
|