Feb 22, 2017

Psyykkinen terveys


Vesipato ja veden kohinaa



Copyright Veikko J. Pyhtilä, Finland, 2017

Ruumiillinen terveys vaikuttaa psyykkiseen terveyteen ja psyykkinen terveys vaikuttaa ruumiilliseen terveyteen. Joskus on käynyt niin, että kun esim. aivokasvain tai muu sairaus tai vamma on tullut aivoihin, niin ennen niin kiltti ja hyvän moraalin omaava ihminen on voinut muuttua epämoraaliseksi käytökseltään tai käytös on muuttunut erilaiseksi tai jopa omituiseksi.

Kun mielenterveys on kunnossa, ihminen kykenee tehokkaasti työhön, opiskeluun, haasteisiin ja saa hyvän yöunen. Hänen paineensietokykynsä on hyvä. Hän pystyy hallitsemaan tunteensa. Kanssaihmisten kanssa käyttäytyminen on fiksua. Kaikilla ihmisillä, ns. normaaleillakin on psyykkisiin asioihinkin liittyviä ongelmia enemmän tai vähemmän. Ja sairastuessa ja vanhetessa voi tulla ongelmia, esim. dementia ja siitä johtuvat ongelmat.

Psyykkinen terveys pysyy kunnossa ja se kuntoutuu kun

  • Syödään terveellisesti ja tasapainoisesti, ruokailurytmi päivälle on sopiva.
  • Saadaan riittävä yöuni ja lepotauot päivälläkin.
  • Kaikki liiat huolet, murheet ja tunnontaakat on saatu hoidettua pois.
  • Ihmissuhteet ovat kunnossa, on hyviä ystäviä, joiden kanssa voi keskustella.
  • Elämä on työn, harrastusten, mieltä virkistävien asioiden ja levon vaihtelua, ne on jaksotettu sopivasti.
  • Kaikki taustalla oleva ruumiilliset sairaudet ja vaivat on saatu siedettävään kuntoon.
  • Psykoterapia ja sopiva lääkitys vaikeissa tapauksissa auttaa. Lääkkeillä voi olla haitallisia sivuvaikutuksia, jos vain mahdollista, niin muilla hoitokeinoilla pyritään ensisijaisesti saamaan mielenterveys kuntoon.
  • Hyvä itsetuntemus ja lähimmäisten tuntemus auttaa käsittelemään ja hallitsemaan ongelmia.
  • Opiskelu ja tiedon hankinta ongelmien ratkaisemiseksi ja tarvittaessa asiantuntijoihin turvautuminen.
  • Jos on oppinut huonoja toimintamalleja eri tilanteissa, niistä voi harjaannuttaa itsensä pois. Esimerkiksi jos on taipumus vihastua, närkästyä joistakin tai joillekin, voi asennoitua ensinnäkin, että ottaa rauhallisesti asiat, koska hermoilu ei auta asioihin. Ottaa ongelmatkin haasteina, voi vaikka nauraa tai itkeä, mutta ei mennä harkitsemattomiin tekoihin ja sanoihin, joita jälkeenpäin joutuu katumaan.
  • Elämä on myötä- ja vastoinkäymistä. Jos nyt on erittäin vaikeaa voi ajatella, että tulevaisuudessa voi olla paremmin ja vaikka ei olisikaan vaan vielä huonommin, on valmistauduttava vaikeuksiin ja kohtaamaan ne. Elämä voi olla hyvinkin raskasta, mutta siihen voi yrittää hakea kaikkea mahdollisia ratkaisuja ja lähimmäisten apua. Jos itse olen suhteellisen hyvässä kunnossa ja on mahdollista auttaa lähimmäisiä, niin auttaminen voi tuoda sekä itselle, että hädässä olevalle lähimmäiselle hyvää.
  • Käymme kaikki elämänkoulua ja se voi opettaa meille paljon ja vaikeuksiin löytyy apu ja ratkaisut. Vastoinkäymisetkin voivat olla hyväksi ihmisille, ne kouluttavat ihmistä tulevaan ja parempaan. Jokaisen ihmisen elämä on arvokas. Kun ihmiselle on ikuisen elämän toivo paremmasta, se antaa sisältöä tähänkin kuten tulevaan elämään ja auttaa jaksamaan vaikeuksissakin. Elämää ei siis missään tapauksessa kannata lopettaa, vaan se on Luojan kädessä. Jos kuvittelee että elämänsä lopettamisella tai huumeilla yms. pääsee ongelmista, ne johtavat vielä paljon pahempaan sekä ajallisesti että ikuisesti. Vaikka uskottelet että kuoleman jälkeen ei ole mitään, kuoleman jälkeen on kuitenkin taivas tai helvetti, kaksi toisenlaista olevaisuutta missä nyt ollaan. Olemme vastuussa ajatuksista, sanoista, teoistamme ja laiminlyönneistämme. Älkäämme aiheuttako itselle, lähimmäisille, ympäristölle ja aineellisellekaan omaisuudelle vahinkoa ja pahaa. Kaikille tapahtuu virheitä, vaikka yrittäisi niitä välttää ja mieli on ettei tahallaan haluaisi tehdä pahaa. Puhdistautuminen armosta päästää painolasteista ja voi antaa voimaa ja hengen mieltä niin, että käyttäytyminen tapahtuu rakkaudesta Jumalaa, lähimmäistä ja itseään kohtaan.

  • Iloitse tästä hetkestä, päivästä ja haaveile tulevasta. Voi unohtaa menneen painolastit, kun voitava niiden korjaamiseksi on tehty, niille et voi sitten enää mitään. Tämä päivä tuo taasen uusia kokemuksia, elämyksiä, haasteita, iloja ja murheita.


 

Luonnossa liikkuminen rauhoittaa, ylentää mieltä ja kohentaa kuntoa



Pieni metsäpuro

Näkymä korkealta kalliolta järvelle


Metsälampi ja laituri

Mustaherukoita itse poimien

Puuvanhus

Suomuurain
Kevätmetsäpolku
Metsää uudistetaan
Latu järven jäällä
Yllätys metsässä
Pikkulintu parvekkeella

Nyt on talvi, menisikö hiihtämään


Apilat
Auringonnousu
Joutsenet alkukeväällä
Jäkäläkallio
Vaihtelevaa kivipintaa
Kevättalvi järven rannalla
Koivikkoa
Lampi kaupungin puistossa
Lumi sulaa ja vesi virtaa
Rinnekasvillisuutta
Maahisen patsas metsässä
Pyhäjoen yläjuoksulta
Rantakallion kasvillisuutta
Ajourat lumessa
Rentukat
Sorsat ja veneet
Syksyinen metsätie
Telttailua
Riukuaitaa ja tie
Keväinen vesioja
Tuulimylly


Viljapelto kaupungin liepeillä


Tunnelmaa ja viihtyisyyttä